Industria textilă și a confecțiilor este considerată cel de-al doilea mare consumator de apă de pe planetă. Cantități mari de apă sunt utilizate în tot procesul de creare a unui articol de îmbrăcăminte.

Să luăm ca exemplu, ciclul de viață al unui tricou:

  • cultivarea bumbacului – mare consumator de apă, pesticide și insecticide
  • producția – crearea fibrelor și a materialului, decolorarea, vopsirea, coaserea tricoului, ambalarea
  • transport – din depozite în magazine și, din ce în ce mai des, transport prin curier la beneficiar
  • utilizare – spălare de câte ori e nevoie
  • eliminare – reciclare doar 1% și restul aruncat la groapa de gunoi și ars

Urmărește filmulețul creat de Angel Chang în 2017 pentru TED-Ed, în care poți vedea procesul de creare a unui tricou.

Ciclul de viață al unui tricou (engleză)
Pentru traducere, apasă CC pe YouTube și din Settings alege Subtitluri în Română.

În tot acest ciclu de viață al tricoului, apa este cea mai mare resursă consumată. Se estimează că se consumă 2700 litri de apă pentru un singur tricou. Adică apa de băut a unei persoane pentru 900 de zile.

Moda rapidă și epuizarea resurselor

În timp ce unele țări suferă de lipsa apei, în altele se face risipă de apă pentru a potoli setea de a înlocui permanent hainele conform tendințelor modei.

Fast Fashion induce cererea de haine prin crearea de ținute noi în fiecare săptămână, adică 52 de săptămâni la rând. Bineînțeles că în acest ritm nu se pot crea haine de calitate, multe din acestea ajung la gunoi, unele cu eticheta pe ele.

Poate că ți s-a întâmplat să cumperi haine pe care nu le-ai purtat niciodată. Și nici nu le-ai returnat sau dăruit altei persoane. Tone de haine, unele noi stau în dulapuri sau depozite și așteaptă să fie eliminate.

Datorită amestecului de fibre – bumbac și plastic – doar 1% din haine pot fi reciclate. Restul se transformă în microplastic ce ajunge în apă, în pământ și în organismul nostru.

Ce putem face pentru a economisi apă

Economia circulară ține cont de cei 3R – Reducere, Reutilizare, Reciclare. În moda circulară putem folosi cei 3R astfel:

Reducere – cumpără doar ce ai nevoie și caută haine de calitate pentru a le păstra mult timp. Astfel reduci consumul de energie, apă şi resurse naturale.

Reutilizare vinde sau donează hainele care nu-ți mai sunt bune (sau care nu-ți mai plac). Dacă ești o persoană creativă, poți transforma sau crea alte haine din ce ai la dispoziție.

Reciclare – hainele prea uzate, transformă-le în cârpe de praf sau de curățat prin casă sau covorașe.